Horúce letné dni sú pre náš organizmus často veľkou záťažou. Spôsobujú vyčerpanosť, únavu, nesústredenosť, nechuť či závažnejšie zdravotné problémy. Môžete si však pomôcť úpravou jedálnička a zvoliť potraviny, ktoré telo prirodzene ochladia.
Tropické dni s teplotou nad tridsať stupňov prichádzajú počas leta čoraz častejšie a my vyhľadávame účinné spôsoby, ako prekonať horúčavy v zdraví a pohode. Okrem využívania klimatizovaných miestností, studenej sprchy či ventilácie, nám výrazne pomôže úprava stravy.
Každá potravina má na náš organizmus určitý termický vplyv. To znamená, že niektoré potraviny naše telo zohrievajú a iné ochladzujú. Preto by sme sa mali počas horúcich dní ochladzovať i zvnútra a využiť na to potraviny, ktoré to dokážu.
Čínska medicína rozdeľuje potraviny podľa tepelného účinku na ochladzujúce až chladné, ohrievajúce až horúce a neutrálne. Do horúcich letných dní sa odporúčajú práve potraviny zo skupiny ochladzujúce až chladné, ktoré v kombinácii s dostatočným pitným režimom vytvoria podmienky pre znesiteľnejšie prekonanie horúčav.
Základom je ľahko stráviteľná strava zložená prevažne z čerstvej zeleniny a ovocia. Zároveň však dbajte na to, aby poskytovala dostatok výživných látok, pretože aj v lete by mala byť strava vyvážená a pestrá. Doprajte si aj celozrnné výrobky, obilniny, mliečne výrobky, ryby, ľahšie hydinové mäso, strukoviny.
Využívajte hlavne to, čo sezóna ponúka a vytvorte si bohatý jedálniček s ochladzujúcimi potravinami.
Ochladzujúce potraviny
Ovocie a zelenina – prevažne druhy s vysokým podielom vody ako napr. melóny a uhorky. Najväčší ochladzujúci účinok majú v surovom stave, preto si ich doprajte najmä vo forme ovocných a zeleninových štiav, šalátov či obľúbeného smoothie.
Tropické plody – keďže pochádzajú z oblastí, pre ktoré sú typické tropické horúčavy, ich prirodzenou úlohou je zahasiť smäd a osviežiť. Ochladzujú a majú vysoký obsah vody, preto sú ideálne na leto (nevhodné na zimné mesiace, počas ktorých je ich konzumácia najčastejšia).
Obilniny – naklíčené obilniny, výhonky, klíčky a hlavne kaše, ktoré odľahčujú trávenie, čiže telo môže energiu využiť iným spôsobom.
Mliečne výrobky – mlieko, jogurty, tvaroh a hlavne kyslomliečne výrobky.
Mäso – voľte skôr ryby a biele mäso, ktoré nie je tučné a ťažko stráviteľné alebo využite náhradu mäsa tofu, tempeh, seitan
Nápoje – základom správneho pitného režimu, ktorý k horúcim dňom jednoznačne patrí, je čistá neperlivá voda, príp. ochutená citrónovou alebo limetkovou šťavou alebo nápoj z čerstvej mäty a rôzne ovocné a zeleninové šťavy. Odporúčajú sa vlažné čaje, z ktorých má najochladzujúcejší účinok zelený čaj i keď je zaliaty horúcou vodou (nechajte ho trošku ochladnúť, môže byť jemné teplý či vlažný). Práve teplé nápoje vás ochladia účinnejšie ako ľadové, ktoré často spôsobujú tepelný šok.

Osviežte si vodu ľadom, metou a citrusmi.
Vyhnite sa potravinám s hrejivým účinkom alebo ich obmedzte na minimum:
- výrazné a pikantné koreniny ako je čili, škorica, paprika
- koreňová a hlúbová zelenina
- tepelne spracované potraviny
- sušené ovocie
- ťažké a hutné, vyprážané jedlá veľkých porcií
- mäsové pokrmy, ktoré sú záťažou, pretože telo potrebuje na ich strávenie vynaložiť viac energie,
- tuky (skvelou náhradou sú za studena lisované rastlinné oleje, mastnejšie ryby alebo orechy)
Čo teda jesť? Pre lepšiu predstavu a pohodlnejší výber vám ponúkame jednoduchú tabuľku s termickými vlastnosťami potravín:
Ochladzujúce potraviny | Neutrálne potraviny | Ohrievajúce potraviny | |
Obilniny | jačmeň, pohánka, proso, pšenica, pšeničné klíčky a otruby | Kukurica, basmati ryža, raž, polenta, quinoa, špalda | Ryža, ovos, ovsené vločky, pohanková kaša, |
Zelenina | avokádo, zeler, brokolica, cuketa, hrach, špargľa, uhorky, rajčiny, riasy, reďkovka, špenát, listová zelenina, bambusové výhonky, rukola | Zemiaky, červená repa, mrkva, ružičková kapusta, zelené fazuľky, topinambur | Cibula, cesnak, pór, kapusta, petržlen, jarná cibuľka, cibuľa, batáty, tekvica |
Strukoviny | sójové bôby, mungo fazuľky
|
Fazuľa, hrach | Šošovica |
Ovocie | ananás, banán, citrón, melón, kiwi, jablko, hruška, čučoriedky, mandarínky, pomaranče, rebarbora, grep, černice, jahody, ríbezle, višne egreš | Ananás, figy, maliny, slivky, hrozno, datle, liči | Broskyňa, marhuľa, datle, jahody, maliny hrozienka granátové jablko, čerešne |
Mliečne výrobky | Kyslá smotana, tvaroh, sójové mlieko, jogurt, kefír | Kravské mlieko, maslo, sladká smotana | Kozie a ovčie mlieko a syry, plesňový syr |
Bylinky a korenie | mäta, púpava, soľ, sójová omáčka | Majorán, koriander, medovka, šafrán | čili, klinček, kmín, čierne korenie, bazalka, paprika, škorica, tymian, zázvor, badián, šalvia, vanilka, aníz |
Mäso a mäsové výrobky | Kačka, zajac, slanina | Bravčové, hus, šunka, kuracie | Hovädzie, jahňacie, kozie, ovčie, morčacie, kuracia pečeň, bažant |
Ryby | Krab, kaviár, ustrice, treska | Kapor, sardinka, makrela, jeseter, sépia | Pstruh, homár, rak, sardel, losos, tuniak |
Okrem výberu potravín je veľmi dôležitý aj spôsob ich prípravy, ktorý má vplyv na teplotný účinok. Ak sa chcete vyhnúť prílišnému zahrievaniu organizmu, uprednostnite skôr parenie, krátke varenie alebo blanšírovanie pred smažením či pečením. Jedlo ostane šťavnaté, zachová si vitamíny i vodu. Tepelná úprava potravín znižuje ochladzujúci vplyv.
Upozornenie!
Ochladzujúce potraviny nám cez leto môžu výrazne pomôcť, ale mali by ste vedieť i to, že ich nadmerná konzumácia môže aj uškodiť, čo do veľkej miery závisí od toho, aký typ človeka ste. Pozor by ste si mali dávať, ak ste skôr typ, ktorý je citlivý na chlad, má neustále studené ruky a nohy, bledú pokožku, bledý jazyk s bielym povlakom, často pociťujete únavu a malátnosť, neustále vyhľadávate teplo. V tomto prípade si treba ustrážiť množstvo ochladzujúcich potravín v jedálničku, pretože ich konzumácia výrazne ovplyvňuje činnosť tráviaceho systému. Spomaľujú prúdenie energie v tele, čo sa prejavuje oslabením trávenia, činnosti žalúdka, sleziny a celkovou únavou. V súvislosti s prijímaním potravy by mala byť zachovaná rovnováha medzi ochladzujúcimi a hrejivými potravinami, preto by mal byť prísun chladných pokrmov dávkovaný s mierou.
Onlinesenior OSVIEŽUJÚCE TIPY na horúce dni:
Tzatziky
Suroviny: 1 šalátová uhorka, 350 g gréckeho jogurtu, lyžička olivového oleja a podľa chuti soľ, citrónová šťava, čerstvý kôpor, príp. 2 strúčiky cesnaku
Uhorku nastrúhajte a nechajte odstáť, aby pustila šťavu. Vyžmýkanú uhorku pridajte do jogurtu spolu s olejom a kôprom a dobre premiešajte. Podľa chuti dosoľte, príp. okoreňte alebo pridajte cesnak. Tzatziky môžete jesť samostatne alebo si k nim uvarte jeden-dva väčšie zemiaky, prípadne grilované mäsko. Skúste naše fantastické grilované prsia.

Vyskúšajte naše famózne gaspatcho. Osvieži i zasýti.
Gazpacho, keď polievka chutí aj studená…
Suroviny: 500 g paradajok, 1 paprika, 1 šalátová uhorka, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 3 lyžice olivového oleja, 2 lyžice octu, na dochutenie bylinky, soľ, korenie.
Rajčiny zbavte šupky a olúpte aj papriku, uhorku, cibuľu, cesnak a všetko spolu dohladka rozmixujte. Pridajte zvyšné suroviny, dochuťte a opäť rozmixujte. Dobre vychladenú polievku podávajte s krutónmi, šunkou alebo vajíčkom, trochou smotany či kúskami papriky.
Zdroje: M. Heider de Jahnsen : Čínska medicína, prevence a léčení stravou
Ako sa stravovať a nestravovať počas tropických horúčav, ale aj na čo si dať pozor v súvislosti s ochladzujúcimi potravinami, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.
Autorka: Nina Bednáriková
Foto: pixabay.com